Tentoonstellingen

Seurat. Meester van het pointillisme

Georges Seurat (Parijs 1859-1891) is de uitvinder van het neo-impressionisme. Met zijn uit ontelbare gestippelde – gepointilleerde – verftoetsen opgebouwde schilderijen en zijn grote aandacht voor wetenschappelijke kleurtheorieën ontwikkelt hij een nieuwe esthetiek. Seurat overlijdt al op de leeftijd van 31 jaar en maakt in zijn korte carrière maar zo’n 50 schilderijen. Met bruiklenen van musea en particulieren van over de hele wereld brengt het museum 23 van zijn schilderijen en 24 tekeningen bij elkaar. Het is de eerste keer dat het geschilderde en getekende oeuvre van Seurat uitgebreid in Nederland te zien is. Zelfs Le Cirque, topstuk uit Musée d’Orsay, komt naar Otterlo. Seurat behoort tot de top van de Parijse avant-garde en wisselt ideeën uit met gelijkgestemde kunstenaars en schrijvers. De Franse hoofdstad ontwikkelt zich in de loop van de negentiende eeuw tot een moderne metropool met brede boulevards, grote parken, commerciële uitgaansgelegenheden en een ring van voorsteden. Seurat vindt er volop onderwerpen. Van de wufte ‘can can’ in Le Chahut tot de Eiffeltoren, die hij schildert nog voor dat deze is voltooid.
Vanaf 1885 brengt Seurat de zomers door in plaatsjes aan de Noord-Franse kust, van Grandcamp tot Gravelines. Hier ontstaan verstilde zeegezichten, de tegenhangers van de taferelen uit het bruisende stadsleven. Hoogtepunt hier is de serie schilderijen die Seurat in Gravelines maakt, die in zijn geheel is te zien.

Het museum organiseert bij Seurat. Meester van het pointillisme een uitgebreid randprogramma voor jong en oud, met (dans)workshops, concerten, theatervoorstellingen en artists in residence. Ook verschijnt er een rijk geïllustreerde publicatie, getiteld SEURAT (+/- 160 pg.), die Georges Seurat in zijn tijd plaatst. ISBN Nederlandse editie: 978-90-73313-29-3, Engelse editie: 978-90-73313-28-6, Franse editie: 978-90-73313-30-9. In het auditorium wordt de voor de tentoonstelling gemaakte film Seurat. Op zoek naar de essentie doorlopend vertoond (met mogelijk korte onderbrekingen i.v.m. activiteiten).
Download de flyer

Ga naar de Seurat website

-Met een uitzonderlijk bruikleen van Musée d’Orsay-