Laatste nieuws

Koninklijke onderscheiding voor Adriaan van Ravesteijn

26 juni

Adriaan van Ravesteijn is op 24 juni benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Elbert Roest van gemeente Laren reikte op deze dag de onderscheiding en de bijbehorende versierselen uit. Van Ravesteijn krijgt de onderscheiding vanwege zijn belangeloze en royale schenkingen van kunstwerken aan zowel nationale als internationale musea.

Van Ravesteijn (1938) richtte in 1968 de galerie ‘Art & Project’ op. Dit deed hij samen met zijn in 2005 overleden partner Geert van Beijeren Bergen en Henegouwen. Door hun activiteiten als galeriehouder en kunstverzamelaar vormden zij tussen 1968 en 2001 een omvangrijke collectie en archief in Amsterdam en later in Slootdorp. Ook stimuleerden zij nieuwe kunstenaars en promootten zij hun werken via het gelijknamige kunstenaarsbulletin Art & Project. De vele verzamelde kunstwerken zijn inmiddels door schenkingen bij diverse musea in binnen- en buitenland ondergebracht.

Het Kröller-Müller Museum heeft in augustus 2013 een schenking ontvangen van ruim tweehonderd beelden van Van Ravesteijn die recent zijn getoond in de tentoonstelling A One day Walk. De schenking bevat beelden van onder anderen Carl Andre, Adam Colton, Tony Cragg, Ger van Elk, Barry Flanagan, Richard Long, Juan Muñoz, Nicholas Pope, Carel Visser, Leo Vroegindewey en Bill Woodrow. De werken vormen een aanvulling van zeer grote waarde op de collectie van het Kröller-Müller Museum, waarin een van de accenten de beeldhouwkunst van de twintigste eeuw is.

De schenkingen van Van Ravesteijn hebben het Nederlands kunstbezit op onnoemelijke wijze verrijkt. Het gaat hier om buitengewoon hoge kunstwaarden die belangeloos en weloverwogen zijn geschonken en die de bestaande collecties van zowel nationale als internationale musea hebben aangevuld. Met zijn toewijding voor kunst en kunstenaars is Van Ravesteijn eerder een groot kunstliefhebber dan een kunsthandelaar. Hij wordt beschouwd als een van de grootste mecenassen van Nederland.

Foto: Nicholas Pope, Mary's font, 1994 (fotograaf Marjon Gemmeke)