Tentoonstellingen

Sufficient Force. Minimal art, conceptual art en land art. De avontuurlijke geest van de Amerikaanse avant-garde kunst uit de jaren zestig.

11 oktober 2014 - 22 maart 2015

In Sufficient Force toont het museum werk van internationaal gerenommeerde Amerikaanse kunstenaars uit de museumcollectie. Daarbij staan de jaren zestig centraal, het roerige kunstklimaat voornamelijk in en rond New York.

De zalen staan volop in het teken van de minimal en conceptual art en de destijds revolutionaire opvatting dat het overdragen van het idee en van de betekenis van een werk, belangrijker is dan de materiële vorm. Er is werk te zien van Ad Reinhardt, Tony Smith, Donald Judd, Carl Andre, Robert Morris, Dan Flavin, John McCracken, Sol LeWitt, Eva Hesse, Richard Serra, Robert Smithson en Bruce Nauman.

De tentoonstelling vindt plaats in het deel van het museum dat is ontworpen en gebouwd in de hoogtijdagen van deze avontuurlijke Amerikaanse kunst. Door een nauwe samenwerking tussen de toenmalige directeur Rudi Oxenaar en architect Wim Quist kreeg de groeiende kunstcollectie een mooi architectonisch kader, wat interessant is om in deze presentatie opnieuw te ervaren.
 

Sufficient Force. Minimal art, conceptual art en land art. De avontuurlijke geest van de Amerikaanse avant-garde kunst uit de jaren zestig.

 

Armando: een collectie

15 november 2014 - 22 maart 2015

Schilder, beeldhouwer, tekenaar, schrijver en dichter Armando (1929) is een van de meest veelzijdige kunstenaars van het naoorlogse Nederland. Zijn omvangrijk en indringend oeuvre wordt gekenmerkt door melancholie, schuld en herinnering. In deze tentoonstelling wordt een selectie getoond uit de bijzondere collectie die door Armando’s voormalige echtgenoteTony de Meijere gedurende haar langjarige huwelijk met hem is verzameld en die zij in permanente bruikleen aan het Kröller-Müller Museum heeft gegeven.

  

Armando: een collectie

 

Van Gogh & Co. Dwars door de collectie

25 april 2015 - 27 september 2015

Op 29 juli 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh is gestorven. De Stichting Van Gogh Europe, een samenwerkingsverband tussen circa 30 instellingen, grijpt dit moment aan om de Nederlandse kunstenaar te eren rond het thema “125 jaar inspiratie”. In verschillende steden in Nederland, België, Frankrijk en Engeland die van betekenis zijn voor het leven en werk van de kunstenaar worden het hele jaar activiteiten georganiseerd.

De tentoonstelling Van Gogh & Co in het Kröller-Müller gaat in op traditionele genres aan het eind van de 19de eeuw: stillevens, natuurmotieven, stadsgezichten en de menselijke figuur. Werk van Vincent van Gogh – in totaal meer dan 50 stuks, zowel schilderijen als tekeningen – uit verschillende periodes wordt gecombineerd met dat van tijdgenoten uit de collectie van het museum. De bezoeker krijgt zo de mogelijkheid om parallellen te trekken en te ontdekken hoe Van Gogh met de diverse genres omging.

 

Van Gogh & Co. Dwars door de collectie